Τι θέλει να πετύχει ο Άκτωρας στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Sofokleousin.gr, 17.03.2014
Μοχλός πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές
Σχέδιο που θα οδηγήσει σε δραστική ανατίμηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης υλοποιεί ο Άκτωρας, εκμεταλλευόμενος την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να «σπρώξει» τα Δημόσια έργα χρησιμοποιώντας τα ως μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Άκτωρας, της οικογένειας Μπόμπολα, επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του έργου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφασή της διοίκησης να ζητήσει διάλυση της σύμβασης του έργου, ενώ είχε ήδη πετύχει επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσής του, λόγω των καθυστερήσεων σε συγκεκριμένους σταθμούς που προκλήθηκαν από την παρέμβαση της αρχαιολογίας.
Με τις εκλογές να πλησιάζουν και τα περιθώρια για τους πολιτικούς να στενεύουν ασφυκτικά ο Άκτωρας, υπό της οδηγίες του Δημήτρη Κούτρα και του Λεωνίδα Μπόμπολα, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία αποκομίζοντας οφέλη.
Όπερ σημαίνει ότι ζητώντας διάλυση του έργου, αφού πρώτα το Δημόσιο -μέσω της Αττικό Μετρό- παραδέχθηκε υπαιτιότητα του για τις καθυστερήσεις, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Όπως επισημαίνουν στο Sofokleousin.gr καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των διαδικασιών, την εταιρία δεν την συμφέρει διάλυση του έργου, ακόμα και υπαιτιότητα του Δημοσίου, καθώς αυτό που θα αποκομίσει, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, είναι αποζημίωση για το 5% του ανεκτέλεστου υπολοίπου, με βάση την αρχική σύμβαση.
Συνεπώς με την οργάνωση που έχει εδραιώσει για την εκτέλεση του έργου, τα μηχανήματα, τις υποδομές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θεωρείται ασύμφορη η εγκατάλειψή του, ενώ θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του τζίρου και αλλαγή των δεικτών της εταιρίας, προκαλώντας χρηματοδοτικά προβλήματα.
Οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστηρίζουν ότι θα επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με παρέμβαση του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία θα προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού και ενδεχομένως και του αντικειμένου των εργασιών, καθώς και χρηματοδοτική στήριξη με ζεστό χρήμα.
Η επιτακτική ανάγκη επανεκκίνησης των εργασιών και η πολιτική πίεση λόγω εκλογών είναι «σύμμαχοι» του Άκτωρα στην προσπάθεια για αλλαγή των όρων του έργου.