Συνέχεια στην κόντρα αρχαιολόγων-Αττικό Μετρό για τη Βενιζέλου

Feb 18th, 2013

Voria.gr, 18.02.2013

Νέα κρούση για παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό

Για αλαζονεία κατηγορεί την Αττικό Μετρό Α.Ε. ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,  προσθέτοντας ακόμη, σε σχετική ανακοίνωση, ότι η εταιρεία χειρίζεται το θέμα των αρχαιοτήτων που εντοπίσθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης, με τρόπο που διχάζει του Θεσσαλονικείς.

Στην παρακάτω ανακοίνωση ο Σ.Ε.Α. επιμένει ότι η Αττικό Μετρό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού, προχωρώντας παράλληλα σε ένα θεσμικό διάλογο, αντί για «επιθέσεις ρητορικής».

«Από την πρώτη στιγμή που η τύχη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτέλεσε θέμα της δημόσιας συζήτησης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει επιδοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μία προσπάθεια προβολής των απόψεών της.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκάστοτε εκπρόσωποί της δήλωναν αρχικά ότι δεν είναι δυνατή τεχνικά η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του μετρό. Κατά συνέπεια, η διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν θα σήμαινε την κατάργηση του σταθμού με όλες τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επέφερε το γεγονός αυτό. Στη συνέχεια, όταν στη συζήτηση άρχισαν να παρεμβαίνουν και άλλοι ειδικοί περί τα τεχνικά, οι δηλώσεις τους διαφοροποιήθηκαν και η διατήρηση των αρχαιοτήτων μέσα στο σταθμό δεν θεωρείται πλέον αδύνατη, αλλά μία οικονομικά ασύμφορη λύση. Στην κατεύθυνση αυτή επικαλούνται τον οικονομικό μαρασμό που θα προκαλέσει η καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, σε όσους δραστηριοποιούνται οικονομικά στο κέντρο της πόλης.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. σε όλη τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης έχει επιδείξει αλαζονεία απέναντι σε ειδικούς επιστήμονες και φορείς, όσο και προς τον ελληνικό λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Δεν απαντά στην έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να δημοσιοποιήσει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που διαθέτει και αποδεικνύουν ότι η ένταξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της πόλης. Αντί να επιστρατεύει επιχειρήματα, αντιμετωπίζει με επιθετική ρητορική τις αντίθετες απόψεις.

Ως Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ως Έλληνες πολίτες εξακολουθούμε να ζητούμε μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει σοβαρή και μάλιστα εξαγώγιμη τεχνογνωσία, την οποία απέκτησε κατά την κατασκευή του μετρό στην Αθήνα, αλλά -κατά δήλωση συνεργάτη της- δεν έχει χρησιμοποιήσει στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την τεχνογνωσία της πρέπει να την θέσει στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας. Αντί να επιμένει σε μονομερείς και μη αποδείξιμες προσεγγίσεις, αντί να επικαλείται αυθεντίες σε κάθε είδους επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσε να συνδιαλέγεται με θεσμικούς φορείς, ώστε να συνδυαστούν απόψεις και να προταθούν διαφορετικές λύσεις. Αντί να προκαλεί τεχνητές αντιθέσεις ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς, θα μπορούσε η ίδια να προωθήσει δράσεις και ενέργειες για να ανακουφιστεί οικονομικά η πόλη, ακόμα και στη διάρκεια της κατασκευής του μετρό.

Στον αντίποδα της πρότασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, προτείνουμε την αξιοποίησή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ένταξή τους στο σταθμό, προφανώς και με όρους οικονομίας. Η μοναδική αποκάλυψη ενός από τα κεντρικότερα σημεία της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης, και μάλιστα σε τέτοια έκταση, είναι μια είδηση που έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και έχει προκαλέσει την περιέργεια του μη ειδικού κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών θα ήταν δυνατό να δοθεί η δυνατότητα, σε όσους ενδιαφέρονται, να επισκέπτονται το χώρο. Η περιοχή του σταθμού της Βενιζέλου είναι ήδη και θα παραμείνει αποκλεισμένη από την εμπορική δραστηριότητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις αρχαιολογικές εργασίες στη συγκεκριμένη ή σε άλλες περιοχές. Είναι προφανές ότι η αύξηση των επισκεπτών θα αυξήσει και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα της πόλης, ενώ θα διαφοροποιήσει τον ίδιο το χαρακτήρα των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, περιορίζοντας τελικά την υποβάθμιση την οποία έχει υποστεί και υφίσταται.

Ως Έλληνες πολίτες, ως κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και ως επιστήμονες διεκδικούμε να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης με μόνο κριτήριο τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρα μας, την οποία όλοι αντιμετωπίζουμε. Ζητούμε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και όσους ασπάζονται, ή και άκριτα υπερασπίζονται τις απόψεις της, να μην θέτουν προσχηματικά, ακόμη και ψευδή διλήμματα στους συμπολίτες μας, αλλά να επιδείξουν σύνεση και δημιουργική φαντασία, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα να γίνουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της πόλης. Από το ιστορικό κεντρικό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης περνάει ο δρόμος για το μέλλον της».

 

No comments yet.