Στα ίδια έργα θεατές οι Θεσσαλονικείς
Το master plan της δεκαετίας του υπουργείου Υποδομών.
Ο υπουργός Υποδομών παρουσίασε χθες από τη Θεσσαλονίκη τον προγραμματισμό των έργων για: μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμιο “Μακεδονία”, εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης, αναβάθμιση σιδηροδρομικών υποδομών, επέκταση αστικών συγκοινωνιών, αναβάθμιση εσωτερικής περιφερειακής, εξωτερική περιφερειακή, ζεύξη Θερμαϊκού κόλπου, σύνδεση με πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε καταγγελία της σύμβασης με τον ανάδοχο του μετρό Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένο να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών αν ο κατασκευαστής επιμείνει στις πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις που προβάλλει και δεν προχωρήσει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς τις εργασίες.
Τη διάθεση του υπουργείου να μην υποκύψει στα εξωσυμβατικά αιτήματα του αναδόχου έδειξε ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας χθες από τη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού έργων για την πόλη. “Αν οι προσπάθειες για ανάταξη αυτού του παγιδευμένου έργου δεν αποδώσουν, θα πάρουμε επώδυνες και ρεαλιστικές αποφάσεις για όλους μας”, δήλωσε ο κ. Ρέππας, εξηγώντας ότι “η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο κατασκευαστή βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ώρα της ολοκλήρωσης έχει φθάσει στο τέλος”. Σε ερώτηση της “Μ” αν το υπουργείο προτίθεται να κηρύξει ακόμη και έκπτωτο τον ανάδοχο, ο υπουργός απάντησε: “Θα πάρουμε αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των πολιτών και το συμφέρον του δημόσιου ταμείου”.
Ο κατασκευαστής του έργου διεκδικεί, πέρα από τη σύμβαση, περίπου 120 εκατ. ευρώ για πρόσθετες εργασίες που υποστηρίζει ότι έχει κάνει στην πορεία υλοποίησης του έργου, επειδή άλλαζε συνεχώς ο σχεδιασμός. Έχει υποβάλλει 53 σχετικά οικονομικά αιτήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία δεν έγιναν δεκτά, και επανέλαβε τις απαιτήσεις του στον νέο υπουργό, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να τις ικανοποιήσει. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς είναι να κινούνται με βραδύτητα οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό.
Χαράσσεται νέα στρατηγική
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς του παράγοντες αλλά και τους τοπικούς φορείς, εκπονεί ολοκληρωμένο νέο σχέδιο προγραμματισμού έργων και υποδομών για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα υλοποιηθεί με προοπτική δεκαετίας. “Τα έργα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή συζητιούνται επί χρόνια και, όταν φθάνει η ώρα να υλοποιηθούν, πάλι μετά από χρόνια, έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους, είναι παρωχημένα”, τόνισε ο κ. Ρέππας, διαβεβαιώνοντας ότι θα ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος με τη νέα στρατηγική που χαράσσεται.
Για τον συντονισμό της υλοποίησης των έργων στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε συντονιστική ομάδα, οι εργασίες της οποίας άρχισαν πριν από δύο μήνες, και μέχρι σήμερα έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις. Συντονιστής της ομάδας είναι ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, υπό τη διεύθυνση του οποίου διεξάγονται οι δεκαπενθήμερες συνεδριάσεις στη Θεσσαλονίκη. Η συντονιστική ομάδα θα υποστηρίζεται σε επιστημονικό επίπεδο από επιστήμονες του ΑΠΘ. Οι καθηγητές Γιώργος Γιαννόπουλος και Νίκος Μουσιόπουλος συμμετέχουν στα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά θέματα αντίστοιχα.
Ο προγραμματισμός των έργων
Μετρό Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον κύριο άξονα των 9,6 χλμ. μέχρι το τέλος του 2010 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά. Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για την επέκταση προς τη Σταυρούπολη, που θα φθάνει στην Ευκαρπία και στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Έγινε προκαταρκτική επιλογή χάραξης για την επέκταση στον Εύοσμο και επιλέχθηκαν τέσσερις θέσεις σταθμών, ενώ έγινε επιλογή χάραξης και για επέκταση προς το αεροδρόμιο.