Η Άκτωρ προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά

Dec 27th, 2012

Voria.gr, 27.12.2012

Η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, εφόσον δεν υπάρξουν νομικές εμπλοκές από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες/εταιρείες

Η εταιρεία Άκτωρ ΑΤΕ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά,  έχοντας πάρει την πρώτη θέση στην τεχνική και οικονομική αξιολόγηση.

Οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων  διαγωνιζομένων κοινοπραξιών/εταιρειών για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά», με προβλεπόμενη δαπάνη 332.000.000,00 ευρώ και προβλεπόμενο συνολικό τίμημα (προ ΦΠΑ 424.967.800,00 ευρώ) αποσφραγίστηκαν  παραμονή Χριστουγέννων.

Όπως ανακοίνωσε η Aττικό Μετρό ΑΕ, η Άκτωρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην τεχνική και οικονομική αξιολόγηση, με την οικονομική της προσφορά να ανέρχεται στα 311.950.000 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές εμπλοκές από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες/εταιρείες.

Σημειώνεται ότι στους τέσσερις διαγωνιζόμενους για την επέκταση Καλαμαριάς, είναι οι: 1) ΑΕΓΕΚ- IMPREGILO- SELI- ANSALDO 2) AKTΩΡ ΑΤΕ 3) ΤΕΡΝΑ ΑΕ- ALPINE BAU GMBH – FCC CONSTRUCCION S.A. 4)J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT SA.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού προβλεπόμενου τιμήματος 518.000.000 ευρώ. Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε πέντε έτη και αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 65.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση. Η επέκταση προβλέπει πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής.

«Σήμερα, οι προσδοκίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης γίνονται πράξη καθώς πλέον βρισκόμαστε λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης πρώτης επέκτασης του Μετρό, αυτήν προς την Καλαμαριά», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας.

Όπως είπε, «η επέκταση του Μετρό θα πραγματοποιηθεί με δύο  «μετροπόντικες» και θα τεθεί σε λειτουργία σε συντομότερο χρόνο από τους 60 μήνες που προβλέπει η αρχική διακήρυξη του έργου, καθώς δεν αναμένεται να σημειωθούν καθυστερήσεις από αρχαιολογικές ανασκαφές». Τόνισε δε ότι κατά την κατασκευή του έργου προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

Με αφορμή την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε: «Tο υπουργείο Ανάπτυξης και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συνεργάζονται στενά, ώστε με επιμονή, υπομονή και προσπάθεια να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη για την επέκταση της Καλαμαριάς αποτελεί άλλη μία απόδειξη αυτής της προσπάθειας. Στους άμεσους στόχους μας περιλαμβάνεται τους επόμενους μήνες η επιτάχυνση των εργασιών στον κύριο άξονα του Μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας πράξη την επιθυμία των Θεσσαλονικέων για σύγχρονες υποδομές μαζικής μεταφοράς».
 

No comments yet.