ΕΕΘ: Προκαταρκτική εξέταση για το Μετρό Θεσ/νίκης

Feb 23rd, 2010
euro2day.gr, 23.02.2010

Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι καθυστερήσεις στο έργο έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που αναπτύσσονται τα εργοτάξια του έργου και ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Οι επαγγελματίες των περιοχών ανάπτυξης εργοταξίων, δηλαδή Μοναστηρίου, Εγνατίας-Ίωνος Δραγούμη-Βενιζέλου, Εγνατίας-Αγίας Σοφίας-Πλάτωνος και Δελφών δεν μπορούν να ανέχονται πλέον εργοτάξια, που ενώ θα έπρεπε να παραμείνουν εκεί μήνες, παραμένουν ολόκληρα χρόνια. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια, που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, απλώς υφίστανται. Δεν μπορούν να ανέχονται εργοτάξια, που χρησιμοποιούνται μόνο ως αποθηκευτικοί χώροι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο δεν μπορεί να παραμείνει απαθές σ’ αυτή την εξαθλίωση των επαγγελματιών-μελών του. Το Επιμελητήριο υπέβαλε την μηνυτήρια αναφορά για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, που μέσα στο ήδη επιβαρημένο δυσμενώς οικονομικό περιβάλλον, δέχονται απίστευτο πλήγμα από το τέλμα των εργασιών ενός έργου, που θα έδινε υποτίθεται πνοή στην πόλη», συμπλήρωσε ο κ. Ζορπίδης.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι «η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου είναι όλως καταχρηστική, αντισυνταγματική και πλήττει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των επαγγελματιών με τρόπο παράνομο, εφόσον δεν τους επιτρέπουν με τα καταστήματά τους στις περιοχές της χρόνιας δήθεν κατασκευής – ουσιαστικά χρόνιας ανούσιας περίφραξης – να έχουν ίσα δικαιώματα με τους καταστηματάρχες-επαγγελματίες των περιοχών όπου δεν εκτελούνται έργα και επίσης να αναπτύσσουν ελεύθερα την εμπορική δραστηριότητά τους και να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας κατά παραβίαση των θεμελιωδών άρθρων 4, 5, 25 του Συντάγματος» και ζητείται η «διερεύνηση και απόδοση αξιόποινων πράξεων στους υπαίτιους της Μετρό Θεσσαλονίκης-Αττικό Μετρό Α.Ε. ή/και της κοινοπραξίας κατασκευαστικών εταιριών του έργου ή/και παντός άλλου υπευθύνου».

Tags:
No comments yet.