Αφετηρία ο σταθμός, τέρμα η Μίκρα
Ταχείες διαδικασίες για επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη ζητούν οι δήμαρχοι
Η «Αττικό Μετρό ΑΕ», επιβλέπουσα αρχή του έργου, έχει πάρει την οριστική απόφαση να μην κατασκευαστεί μηχανοστάσιο στην Πυλαία και η γραμμή του μετρό να συνεχίζει από τον σταθμό Πατρικίου στην Καλαμαριά και να καταλήγει στη Μίκρα.
“Το μηχανοστάσιο της Πυλαίας είναι περιττό, καθώς θα κατασκευαστεί μηχανοστάσιο στη Μίκρα. Με την επαναχάραξη της βασικής γραμμής εξοικονομούμε 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιήσουμε σε άλλες γραμμές”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρήστος Τσίτουρας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της «Μετρό Θεσσαλονίκης», υπό τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη και τη συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Τσίτουρας εξήγησε ότι “η χάραξη της βασικής γραμμής από τον Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία, με μηχανοστάσιο στην Πυλαία, έγινε σε παρελθόντα χρόνο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επέκταση προς την Καλαμαριά, ούτε η γραμμή που προγραμματίστηκε να ξεκινά από την Παπάφη, να περνάει από την Τούμπα και τη Χαριλάου και να κατευθύνεται στην Πυλαία. Δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένας σταθμός”.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε: “Προσωπικά, είμαι ανήσυχος για τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις σε ένα έργο που έπρεπε κανονικά να οδεύει προς ολοκλήρωση. Ελπίζω οι όποιες επιλογές τής κυβέρνησης να μη θέσουν σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα ή ακόμα και το ίδιο το έργο”. Επιτάχυνση των μελετών για τη γραμμή της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησαν οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Ευόσμου – Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης υπογράμμισε τη σημασία ενός συνολικού σχεδιασμού ανάπτυξης του μετρό στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Μεταγκατάσταση καταστημάτων προτείνει ο Γ. Μπουτάρης
Μετεγκατάσταση των καταστημάτων που πλήττονται από την παρουσία των εργοταξίων του μετρό Θεσσαλονίκης προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Την πρόταση αυτή θα την καταθέσει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, σε επόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να δώσει κίνητρα ή να χρηματοδοτήσει αυτή την πρόταση. “Οι διευκολύνσεις που δίνονται στους καταστηματάρχες είναι απλώς μια ασπιρίνη. Σε εμάς, ωριμάζει η σκέψη ακόμη και για μετεγκατάσταση των καταστηματαρχών, καθώς είναι ελαφρώς ασαφές πόσο θα κρατήσουν ακόμη τα εργοτάξια, που θα είναι τουλάχιστον τα επόμενα τρία χρόνια. Είναι δική μου ιδέα, που θα την καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο”, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, μετά τη σύσκεψη των αυτοδιοικητικών φορέων για το μετρό. «Ο δήμος θα συμβάλλει με την πρόταση για μετεγκατάσταση. Δεν έχει χρήματα για να δώσει κίνητρα ή αποζημιώσεις. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος, από την πολιτεία ή την ‘Αττικό Μετρό’», σημείωσε ο δήμαρχος.
Το μετρό σε αριθμούς
33 χιλιόμετρα με 33 σταθμούς θα καλύπτει το μετρό Θεσσαλονίκης.
Το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη γραμμή από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη Μίκρα.
Στο τέλος του 2011 θα αναδειχτεί ανάδοχος που θα κατασκευάσει τη γραμμή από τον σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα.
Το 2013 θα δημοπρατηθεί η γραμμή Λαγκαδά, από τον Βαρδάρη μέχρι την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία “424” και “Παπαγεωργίου”.Μελετάται η εγκάρσια γραμμή Ξηροκρήνη – Κορδελιό – Εύοσμος, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τον ΟΣΕ για την αξιοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, ώστε το μετρό να φτάνει στα ΤΕΙ και στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου.