«Τρέλα» με τα έργα του μετρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Sep 26th, 2009
Αγγελιοφόρος, 26.09.09

Χωρίς διάβαση πεζών στη Βενιζέλου με Εγνατία, σε απόγνωση οι καταστηματάρχες

Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι καταστηματάρχες της οδού Βενιζέλου, μετά από την κατάργηση, από την Πέμπτη, της διάβασης των πεζών στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου.

Ουσιαστικά, ο πεζός που βρίσκεται στην Εγνατία, από την πλευρά του δημαρχείου, και θέλει να τη διασχίσει προκειμένου να περάσει απέναντι και να κατηφορίσει στη Βενιζέλου δεν μπορεί, αφού δεν υπάρχει πλέον η διάβαση. Για να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο θα πρέπει να πάει είτε στην Ιωνος Δραγούμη, είτε στην Αριστοτέλους! Οσο για τους πεζούς που ανεβαίνουν τη Βενιζέλου, όταν διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει διάβαση περνούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Οι έμποροι απαιτούν από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» να βρει λύση και να αναγκάσει την κατασκευάστρια κοινοπραξία να κατασκευάσει δίοδο για τους πεζούς, ώστε και η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα να γίνεται ανεμπόδιστα, αλλά και να μην ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος.

«Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε έναν κεντρικό δρόμο και γι’ αυτό τα ενοίκια είναι υπέρογκα. Επιπλέον, εγώ προσωπικά, πληρώνω κάθε μήνα 250 ευρώ για δημοτικά τέλη. Το διά ταύτα ποιο είναι; Μας έκλεισαν τη διάβαση, θα μας κλείσουν και τα μαγαζιά και θα μείνουμε όλοι στο δρόμο, καταστηματάρχες και υπάλληλοι. Και τελικά η οδός Βενιζέλου, που κάποτε αποτελούσε έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα απομείνει δίοδος ΙΧ και όχι ανθρώπων», σημειώνει ο καταστηματάρχης Θόδωρος Καπρίλης.

Ζητείται λύση

Από το κλείσιμο της διάβασης θίγονται όλα τα καταστήματα, δεξιά και αριστερά της Βενιζέλου, από τη συμβολή της με την Εγνατία μέχρι το ύψος της Ερμού. «Ο κόσμος πρέπει να έρθει στο κέντρο, να ψωνίσει και να μας στηρίξει. Ας αφήσουν τα εμπορικά κέντρα και ας έρθουν στους συμπολίτες τους», αναφέρει ο κ. Καπρίλης.

«Αν αλλάξουν συνήθειες οι καταναλωτές, δύσκολα επανέρχονται», επισημαίνει ο καταστηματάρχης Αγγελος Βάρναλης, ο οποίος απευθύνει έκκληση στην «Αττικό Μετρό» να βρει λύση ώστε και διάβαση πεζών να δημιουργηθεί άμεσα, αλλά και οι εργασίες κατασκευής του έργου να συνεχιστούν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επισπεύσουν οι αρχαιολόγοι τους ρυθμούς τους, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έγινε, η διάβαση των πεζών έκλεισε καθώς εκτελείται αρχαιολογική ανασκαφή.

«Οι τοπικοί άρχοντες αδιαφορούν. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η στάση τους, τη στιγμή που η αγορά αναστενάζει και αυτοί δε βρίσκουν τρόπο να μας βοηθήσουν. Μέσα στην οικονομική κρίση που υπήρχε, ήρθαν και τα έργα του μετρό να μας αποτελειώσουν. Το κλείσιμο της διάβασης είναι πλέον το κερασάκι στην τούρτα», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μούτσελος, καταστηματάρχης.

Η «Αττικό Μετρό»

Σύμφωνα με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ», στο νότιο τμήμα του σταθμού Βενιζέλου, το μόνο σημείο που έχει απομείνει για να σκαφτεί και να γίνει αρχαιολογική ανασκαφή, είναι το πεζοδρόμιο της Βενιζέλου, το οποίο και έκλεισε. Στο δρόμο οι σχετικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Μόλις ολοκληρωθούν και σε αυτό το σημείο τα έργα, η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά ενώ τα συνεργεία θα εργάζονται υπογείως, κάτω από τη μεταλλική γέφυρα που θα τοποθετηθεί. Ανάλογες εργασίες προβλέπονται και για το βόρειο τμήμα του σταθμού.

Οσο για το πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες, αυτό εξαρτάται από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αν δεν έρθουν στο φως θησαυροί του παρελθόντος, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα. Αλλιώς…

Tags:
No comments yet.