Το Μετρό στρώνει ράγες και αρχίζει δοκιμαστικά

Jan 24th, 2020

Grtimes.gr, 14.01.2020

    
Της Άννης Καρολίδου

Ανέβασαν ταχύτητες η Αττικό Μετρό Α.Ε. και η ανάδοχος κοινοπραξία, για να βάλουν τα τραίνα, να «τρέξουν» στις ράγες, με στόχο πριν το Πάσχα να αρχίσουν οι κανονικές δοκιμές στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας και, μέσα στη χρονιά τουλάχιστον ένας συρμός να αρχίσει δοκιμαστικές διαδρομές στη σήραγγα και ως το σταθμό «Συντριβάνι».

Εν τω μεταξύ η Εταιρεία περιμένει στις αρχές Φεβρουαρίου, στις επόμενες τρεις εβδομάδες δηλαδή, να εκδοθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού για το σταθμό «Βενιζέλου» ο οποίος πλέον θα κατασκευαστεί με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, όπως κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε το ΚΑΣ. Η έκδοση της Υ.Α. δεν καθυστερεί, καθώς τα πρακτικά της 17ωρης συνεδρίασης του ΚΑΣ (18/12/2019) φτάνουν στον ασύλληπτο αριθμό των 480 σελίδων!

Όμως, όπως τονίσθηκε από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό στο GRTimes.gr, αυτό που πολλοί δεν κατανοούν είναι, ότι ένα Μετρό δεν είναι κυρίως οι σταθμοί αλλά τα εξής τρία: σιδηροδρομική επιδομή, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση είχε υπάρξει καθυστέρηση στις πολύ σημαντικές μελέτες Η/Μ, καθώς απομένει η εκπόνηση και έγκριση περισσοτέρων των 100 σχετικών μελετών.

Ωστόσο οι μελέτες επιδομής έχουν γίνει σε ποσοστό ίσως και άνω του 90%, αφού έχουν εγκριθεί πάνω από 300 μελέτες όπως είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Νίκος Ταχιάος, ενώ άρχισε και η κατασκευή της σιδηροδρομικής επιδομής στην επέκταση προς Καλαμαριά , με τις γραμμές να έχουν στρωθεί στη μία σήραγγα, από την «Αρετσού» ως τον Επίσταθμο ( Μίκρα).

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, η κατασκευή της σιδηροδρομικής επιδομής και η εκτέλεση των έργων Η/Μ είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι driverless, δηλαδή αυτόματο και η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει ως και 18 μήνες.

Κτίζοντας την επιδομή του Μετρό

Όπως είπε ο υπεύθυνος σιδηροδρομικής επιδομής και βοηθός επιβλέπων κ. Νίκος Δένης, η πρόοδος των συγκεκριμένων εργασιών, ανά τμήματα, έχει ως εξής:

    Από το σταθμό «Ανάληψη» ως το σταθμό «Αγία Σοφία», έχει στρωθεί όλη η σιδηροδρομική επιδομή, έχει σκυροδετηθεί και γίνονται οι τελικοί έλεγχοι.
    Από την «Ανάληψη» ως το Αμαξοστάσιο έχουν τοποθετηθεί οι στρωτήρες και οι γραμμές, άρχισε η σκυροδέτηση η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριμήνου.
    Στο Αμαξοστάσιο εκτελούνται οι έλεγχοι της επιδομής.
    Από την «Αγία Σοφία» ως το Ν.Σ. Σταθμό τελειώνει τον επόμενο μήνα το λεγόμενο invert, δηλαδή η πρώτη στρώση μπετό πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν στρωτήρες και γραμμές.

μετρο-αμαξοστασιο

Μετρό, Αμαξοστάσιο Πυλαίας

Συρμοί και δοκιμές

Η Αττικό Μετρό, στη βασική γραμμή, πρόκειται να δρομολογήσει 18 συρμούς, από τους οποίους έχει παραλάβει 5. Οι συρμοί, αφού συναρμολογηθούν, κινούνται εντός του Αμαξοστασίου ρυμουλκούμενοι από πετρελαιοκίνητη μηχανή, προκειμένου να μην υποστούν βλάβες οι τροχοί, λόγω του μεγάλου βάρους και της ακινησίας.

Εντός του μήνα όμως, αναμένεται η ηλεκτροδότηση της τρίτης γραμμής οπότε και θα αρχίσουν τα κανονικά δοκιμαστικά δρομολόγια εντός του Αμαξοστασίου.

Σημειώνεται ότι στο Αμαξοστάσιο υπάρχουν 21 γραμμές. Στις γραμμές 2 – 10 σταβλίζονται τα τραίνα, στις 11-15 γίνεται το σέρβις και στις 16-19 θα γίνεται η βαριά συντήρηση.

Σταθμός «Αγία Σοφία»

Εν τω μεταξύ, με υπερταχείς ρυθμούς προχωρούν πλέον οι εργασίες κατασκευής του σταθμού «Αγία Σοφία», ενός σταθμού στον οποίο είχαν αποκαλυφθεί πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα,  τμήμα του decumanus maximus, δηλαδή της κεντρικής ρωμαϊκής οδού που αποσπάσθηκε προσωρινά και, το κρηναίο οικοδόμημα που χρονολογείται στο μέσο του 4ου αιώνα.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού «πήγε πίσω» κατά περίπου ενάμισι χρόνο λόγω των αλλαγών που χρειάστηκε να γίνουν εξ’ αιτίας των σημαντικών ευρημάτων, αλλά και επειδή η ύπαρξη του παντοροϊκού αγωγού της πόλης επέβαλε την τμηματική κατασκευή του σταθμού στο επίπεδο ‘-1΄.

Σήμερα, όπως είπε αναλυτικότερα ο επιβλέπων του έργου κ. Κώστας Αδάμ, οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα της Εταιρείας που προβλέπει ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού στο τέλος του 2020 και περαίωση των λοιπών έργων ( αρχιτεκτονικών, Η/Μ) εντός του 2021.

Σε τούτη τη φάση, στη Νότια Πρόσβαση και νοτίως της οδού Εγνατίας, τοποθετείται μονωτική μεμβράνη και θα ακολουθήσει το ‘σιδέρωμα’ της θεμελίωσης, ενώ ‘σιδερώνονται’ και τα τοιχεία του νοτιοδυτικού φρεατίου αερισμού.

Στον Κυρίως Σταθμό, κάτω από την οδό Εγνατία, εκτελούνται κάποιες υπολειπόμενες εργασίες κατασκευής τοιχείων και κλιμακοστασίων.

Στη Βόρεια Πρόσβαση, όπου οι εργασίες είναι πιο προχωρημένες, έχουν κατασκευαστεί τα τοιχεία θεμελίωσης και η υπολείπεται η κατασκευή της πλάκας οροφής.

Και ο Σταθμός «Βενιζέλου»

Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να μιλάμε για Μετρό χωρίς αναφορά στο σταθμό «Βενιζέλου», όχι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος αποτελεί βασικό κεντρικό σταθμό, αλλά και γιατί έχει περάσει κυριολεκτικώς από «χίλια κύματα», κυρίως λόγω των πάνε- έλα όσον αφορά την τεχνική λύση κατασκευής, με τις αρχαιότητες in situ ή με απόσπαση και επανατοποθέτηση.

Όπως είπε καταλήγοντας ο κ. Ταχιάος, η Εταιρεία αναμένει την έκδοση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και στη συνέχεια θα δώσει την εντολή εκπόνησης της Μελέτης ΟΜ 2 από τον ανάδοχο, δηλαδή της οριστικής μελέτης. Όταν αυτή εγκριθεί, η Αττικό Μετρό θα προχωρήσει στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο, στη βάση του αρχικού τιμολογίου.
Τι θα κοστίσει η «Βενιζέλου»

Σημειώνεται ότι η κατασκευή του Σταθμού με τα όσα έχουν έως τώρα δαπανηθεί και με τα όσα προϋπολογίζονται μελλοντικά να δαπανηθούν, με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης που τελικά προκρίθηκε, θα φτάσει τα 96 εκατ. ευρώ χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ.

Με την λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων κατά χώρα που εγκαταλείφθηκε, θα έφθανε στα 124, 5 εκατ. ευρώ, επίσης χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ, ενώ για κάθε χρόνο μη λειτουργίας του Μετρό ( σ.σ. εκτιμάται ότι το έργο θα καθυστερούσε τουλάχιστον για μία τριετία, πέραν των τεχνικών προβλημάτων και αβεβαιοτήτων που έχει η συγκεκριμένη λύση), το Δημόσιο θα έχανε ετησίως έσοδα 165 εκατ. από τη Βασική Γραμμή και 52 εκατ. από την επέκταση Καλαμαριάς, συνολικά 217 εκατ. ευρώ.

 

No comments yet.