Τα αρχαία ανοίγουν δρόμo για να «τρέξει» το μετρό

Nov 15th, 2015

Καθημερινή, 15.11.2015

Του Γιώργου Λιάλιου

Η υπογραφή νέας συμπληρωματικής σύμβασης ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα είναι η πρώτη κίνηση την οποία θα επιδιώξει η Αττικό Μετρό μετά τη συμφωνία του Δημοσίου και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το Μετρό της Θεσσαλονίκης για την επανεκκίνηση του (ιστορικού…) έργου. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του Μετρό σε μια τετραετία, με το νέο χρονοδιάγραμμα να έχει διαμορφωθεί από την Αττικό Μετρό και να αναμένει την επικύρωση των δύο πλευρών.

Τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην κοινοπραξία που ανέλαβε το Μετρό της Θεσσαλονίκης (ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo, Ansaldo Breda, Seli) και το Δημόσιο για την επανεκκίνηση του έργου είναι, σύμφωνα με το υπ. Υποδομών, θέμα ημερών. Οσο κι αν το τελευταίο έτος η υπόσχεση μετατίθεται από μήνα σε μήνα, όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά οδηγούμαστε σε μια… ευτυχή αρχή, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά. Απομένουν μόλις τέσσερα έτη έως την ολοκλήρωση του νέου ΕΣΠΑ (στο οποίο συνεχίζεται κατ’ εξαίρεση η χρηματοδότηση του έργου), όταν στη βασική γραμμή του μετρό έχει ολοκληρωθεί το 81% των μελετών, το 77% των σηράγγων και το 60% των έργων πολιτικού μηχανικού – ήτοι, το 38% του έργου.

Με ποιο τρόπο θα φθάσουμε στο 100% έως το 2020; Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Μετρό της Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδης, το Δημόσιο επιθυμεί καταρχήν να υπογραφεί ακόμα και την επομένη της συμφωνίας επανεκκίνησης του έργου η δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για τις αρχαιολογικές εργασίες, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Στόχος, οι εναπομείνασες αρχαιολογικές εργασίες να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Εσωτερικό σταθμού.

Στη συνέχεια; «Είναι απαίτηση της Αττικό Μετρό η κοινοπραξία να ξεκινήσει άμεσα, ώστε μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας να εργάζεται σε πλήρη ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Εχουν δοθεί όλοι οι χώροι ώστε να αναπτύξει ο κατασκευαστής τις δραστηριότητές του, έχουν επιλυθεί όλα τα σύνθετα τεχνικά θέματα, επομένως τίποτα δεν εμποδίζει πια την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου».

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, εφόσον η συμφωνία υπογραφεί (όπως έχει ανακοινώσει το υπ. Υποδομών) εντός Νοεμβρίου, οι βασικοί σταθμοί στην εξέλιξη του έργου θα είναι οι εξής:

• Στα τέλη του 2016 θα ολοκληρωθεί η διάνοιξη του υπολοίπου 23% των σηράγγων.

• Το καλοκαίρι του 2017 θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες αρχαιολογικές εργασίες (στον σταθμό Αγίας Σοφίας).

• Στις αρχές του 2018 θα ολοκληρωθούν τα τελευταία έργα πολιτικού μηχανικού (στον σταθμό Αγίας Σοφίας).

• Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2016 από τον σταθμό Ανάληψης και στις αρχές του 2017 από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

• Το τελευταίο έτος πριν από τη λειτουργία του έργου αφορά τη ρύθμιση των συστημάτων και τη δοκιμαστική λειτουργία. Η σύνδεση των συστημάτων με την επέκταση προς Καλαμαριά απαιτεί ακόμα δύο μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης δεν περιλαμβάνει τον σταθμό Βενιζέλου. Η τύχη του θα αποφασιστεί στη συνέχεια, ώστε να μην επηρεάσει άλλο την ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Οσο για τις αρχαιολογικές εργασίες, μένει να εκτελεστούν σε έξι μέτωπα, τα οποία κατά την εκτίμηση της Αττικό Μετρό δεν επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του έργου: στον σταθμό Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική αρχαιολογική έρευνα, στην Αγία Σοφία απομένει το νότιο τμήμα του σταθμού (εκεί όπου είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’30 ο παντορροϊκός αγωγός), ενώ πρέπει να ανασκαφούν οι χώροι για τις προσβάσεις σε Αγία Σοφία, Δημοκρατίας, Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (νότιο τμήμα), Συντριβάνι (νότιο τμήμα), ανασκαφές που βρίσκονται όλες σε πρώιμο στάδιο και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο αμαξοστάσιο.

Η μορφή της λύσης

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μορφή που θα έχει η τελική λύση. Οπως όλα δείχνουν, η αποζημίωση της κοινοπραξίας δεν θα είναι ευκαταφρόνητη και, φυσικά, θα πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο. Επιπλέον αναμένεται με βεβαιότητα η «είσοδος» της ΑΚΤΩΡ στην κατασκευή του υπολοίπου της βασικής γραμμής, στη θέση της ΑΕΓΕΚ (η ακριβής μορφή του νέου σχήματος δεν έχει ξεκαθαριστεί). Αρα, η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής και η επέκταση προς Καλαμαριά θα προχωρήσουν ως ένα ενιαίο έργο (εξάλλου… μοιράζονται τους ίδιους δύο μετροπόντικες), με τις αναγκαίες «αμοιβαίες παραχωρήσεις» από πλευράς Δημοσίου και κατασκευαστή.

No comments yet.