“Τέλος εποχής” για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 18th, 2014

Capital.gr, 17.12.2014

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 
Την αίτηση διάλυσης της σύμβασης του μετρό Θεσσαλονίκης επέδωσε στην Αττικό Μετρό, πριν από περίπου δύο ώρες, η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr.

Η εν λόγω εξέλιξη, την οποία είχε αποκαλύψει χθες το Capital.gr, ανατρέπει τα πάντα στο έργο συμβατικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, με την επόμενη δύσκολη ημέρα να επισκιάζεται και από τις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, ο Κύριος του Έργου, η Αττικό Μέτρο διαθέτει 15 ημέρες προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα διάλυσης της σύμβασης που κατέθεσε η κοινοπραξία.

Οι τρεις εναλλακτικές που διαθέτει είναι να αρνηθεί την αίτηση διάλυσης και το ζήτημα να οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο. Είτε να την κάνει δεκτή, ο παραχωρησιούχος να εγκαταλείψει το έργο και η Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Είτε να ακολουθηθεί η διαδικασία της ματαίωσης της διάλυσης εάν και εφόσον οι δύο πλευρές συναινέσουν σε μία τέτοια κίνηση. Η ματαίωση της διάλυσης προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα και οδηγεί στην παραμονή του παραχωρησιούχου σε ένα έργο με ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης θετικών ζημίων (δαπάνες που έχει καταβάλει όσο καιρό τα έργα ήταν σε τέλμα).

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η Αττικό Μετρό εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημοπράτηση του υπολειπόμενου τμήματος του έργου -περίπου 70%. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το «μέτωπο» με την κοινοπραξία που διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοιχτό.

Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

Την εξέλιξη που μετέδωσε πρώτο το Capital.gr επιβεβαιώνει με ανακοινωσή της η Αττικό Μετρό:

"Η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης επέλεξε σήμερα, μετά την έκδοση σχετικής Απόφασης του αρμοδίου Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα της οριακής προθεσμίας του Έργου, να υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης.

Η Αττικό Μετρό μετά από έλεγχο της αίτησης, θα προβεί, εντός του προβλεπομένου από τη νομοθεσία 15νθημέρου, στις νόμιμες ενέργειες με γνώμονα, όπως πάντα, τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος."

 

No comments yet.