Παγώνουν 300 απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 28th, 2015

Newmoney.gr, 21.02.2015

Παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι απολύσεις 300 εργαζομένων από το μετρό της Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης με απώτερο σκοπό την συνέχιση του έργου με νέο χρονοδιάγραμμα.

Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων, του υπουργού Εργασίας κ. Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη εξέπεμψε θετικά μηνύματα και την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή στο στοιχειωμένο έργο, αποτρέποντας σε αυτή τουλάχιστον την φάση μαζικές απολύσεις από την ΑΕΓΕΚ. Η τελευταία, πριν ένα μήνα έδειξε την έξοδο σε πενήντα εργαζόμενους και απαίτησε την απόλυση περίπου 200 εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και επιπλέον 100 από την αρχαιολογία. Με παρέμβαση τότε, του κ. Σκουρλέτη, δόθηκε 20ήμερη παράταση για περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας, η οποία έληξε την περασμένη Τετάρτη.

Στην συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι σε περίπτωση που κατατεθεί νέο αίτημα από την κοινοπραξία για απολύσεις θα απορριφθεί. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων κ. Χάρη Κυπριανίδη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν τριμερής συναντήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Τις διαβεβαιώσεις αυτές φέρεται να έδωσε στους εργαζόμενους και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης, με στόχο την διασφάλιση της συνέχισης του έργου και των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία έχει αιτηθεί από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τη διάλυση της σύμβασης, την οποία έχει απορρίψει η Αττικό Μετρό.

Στις 20 Ιανουαρίου, εκδόθηκε η απόφαση της πρώτης διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει η κοινοπραξία. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι παράτυπα η Αττικό μετρό παρέτεινε την οριακή προθεσμία του έργου έως τον Νοέμβριο του 2016. Ωστόσο για τυπικούς λόγους η διαιτησία απέρριψε το αίτημα για αποζημιώσεις 230 εκ. Ευρώ, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί εκ νέου από την κοινοπραξία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα βγήκε η απόφαση και για την τρίτη διαιτησία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

 

No comments yet.