Κι όμως! Υπάρχει ένας σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης στον οποίο τοποθετήθηκαν ακόμη και οι κυλιόμενες σκάλες!

Nov 19th, 2015

Thestival.gr, 19.11.2015

Της Βάσως Λυκουρίνου

Μπορεί οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης να έχουν σχεδόν παγώσει εδώ και περίπου έντεκα μήνες, ωστόσο, υπάρχει ένας σταθμός, η εικόνα του οποίου θυμίζει πολύ περισσότερο κάτι από μετρό, όπως το έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Πρόκειται για τον σταθμό «Ευκλείδη» στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως, Κατσιμίδη και Παπαναστασίου, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί ακόμη και κυλιόμενες σκάλες!

Μια περιήγηση στον συγκεκριμένο σταθμό, ο οποίος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόοδο εργασιών, σε σχέση με τους υπόλοιπους της γραμμής των 9,6 χιλιομέτρων, δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, ότι το έργο μπορεί να πάψει κάποια στιγμή να είναι φάντασμα, εφόσον φυσικά δοθούν οι απαραίτητες πολιτικές λύσεις για να προχωρήσει.

Ο σταθμός «Ευκλείδη»

Στον συγκεκριμένο, όγδοο κατά σειρά σταθμό του μετρό, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού, από τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες έχουν τοποθετηθεί οι κυλιόμενες κλίμακες κι έχει αρχίσει και η κατασκευή των τοιχοποιιών.
Ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες υλοποιήθηκαν μέχρι και το καλοκαίρι κι από τότε οι εργαζόμενοι και σε αυτόν τον σταθμό αναμένουν την τελική λύση επανεκκίνησης του έργου για να βάλουν και πάλι μπροστά.

Ο σταθμός του Ευκλείδη, διαθέτει τέσσερα επίπεδα. Στο επίπεδο -1 βρίσκεται ο χώρος έκδοσης εισιτηρίων, με δύο εισόδους, μία από την οδό Παπαναστασίου και μία από την Κατσιμίδη.

Στα επίπεδα -2 και -3 διαμορφώνονται μηχανολογικοί χώροι.

Στο επίπεδο -4, βρίσκεται η αποβάθρα.

Τα επίπεδα ενώνονται με συνολικά δώδεκα κυλιόμενες σκάλες. Οι σήραγγες βρίσκονται σε απόσταση 25 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και η αποβάθρα έχει πλάτος 10 μέτρων.

Η διάνοιξη των σηράγγων πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο σταθμό το 2010, ενώ οι κυλιόμενες σκάλες άρχισαν να τοποθετούνται πέρυσι και οι εργασίες που υπολείπονταν ολοκληρώθηκαν το φετινό καλοκαίρι.

Open House

Την ερχόμενη Κυριακή, ο σταθμός Ευκλείδη πρόκειται να ανοίξει για το κοινό που θα συμμετάσχει στο Open House Thessaloniki 2015. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στον χώρο από τις 10:00 έως και τις 14:00, ενώ επειδή πρόκειται για εργοταξιακό χώρο, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ενήλικους.

 

No comments yet.