ΚΑΣ: “Πράσινο φως” για το Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

Dec 18th, 2014

Capital.gr, 17.12.2014

"Πράσινο φως", στη μελέτη για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, "άναψε" ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα συνύπαρξης των εξαιρετικά σημαντικών ευρημάτων και του Μετρό. Η μελέτη, που εγκρίθηκε χτες το βράδυ και βασίστηκε στην κοινή πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, αφορά την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού επανασχεδιασμού του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό και στη βάση των λύσεων "4" και "6".

Σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του δήμου και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, "πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να συνυπάρχουν αρχαιότητες και μετρό, η οποία διασφαλίζει τον πολιτισμικό πλούτο της Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση το μέλλον της πόλης με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δεδομένων των συνθηκών".

Στο εξής, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη των μοναδικών ευρημάτων στο σταυροδρόμι Εγνατίας και Βενιζέλου υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του ομώνυμου Σταθμού, "αλλά ταυτόχρονα και για την ανάδειξη των επίγειων μνημείων της περιοχής και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού περιπάτου που θα αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της".

Η πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του ΚΑΣ, προέκυψε μετά από συναίρεση των αρχικών λύσεων "4" (της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ Αλεξοπούλου-Παπακώστα) και "6" (της Αττικό Μετρό και του Υπουργείου Πολιτισμού). Η λύση αυτή διασφαλίζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφενός τη λειτουργικότητα (υπόγεια διάβαση, διαμπερές πέρασμα των χρηστών του Σταθμού του Μετρό) και αφετέρου την ανάδειξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου (οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επιτόπιας επίσκεψης αλλά και απρόσκοπτης θέασης των αρχαιοτήτων).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

No comments yet.