Η ανάδοχος “κέρδισε” 13 διαιτησίες

Mar 16th, 2015

Capital.gr, 16.03.2015

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Υπέρ του αναδόχου είναι η απόφαση της δικαιοσύνης για την πρώτη ομάδα 13 διαιτητικών αιτημάτων που αφορούν δαπάνες πιστοποιήσεων.

Η δικαίωση της αναδόχου κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobreda) για την πρώτη αυτή ομάδα διαιτησιών διαδέχεται τις αποφάσεις-υπέρ του αναδόχου- που έχουν έως σήμερα δει το φως της δημοσιότητας.

Ας σημειωθεί ότι ύστερα από το δημοσίευμα του Capital.gr “Πώς η δικαιοσύνη δικαίωσε τους εργολάβους”  ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης με στόχο να διερευνηθεί η αιτία της μεγάλης και κοστοβόρας καθυστέρησης στην κατασκευή του έργου.

Δημοπρατήθηκε βεβιασμένα

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με απάντηση  της Αττικό Μετρό, σε κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Σάκη Βαρδαλή και κυρίας Ελένης Γερασιμίδου, η εταιρεία, ως Κύριος του Έργου, σημειώνει ότι:

«μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάθεσης της κατασκευής του με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης, το έργο της βασικής γραμμής δημοπρατήθηκε βεβιασμένα, κατά βάση με τον σχεδιασμό που είχε επιμεληθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε προσδιορίσει μεταξύ άλλων, τη χάραξη και τις θέσεις των σταθμών, σε ορισμένους εκ των οποίων διαπιστώθηκαν στη φάση ωρίμανσης των μελετών σοβαρά προβλήματα (χωροθέτηση του Στ. Ν.Ελβετίας εντός των ορίων υδατορέματος, του Στ. Βούλγαρη σε ρήγμα του Στ. Ανάληψη στα όρια οικοδομών)».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αττικό Μετρό, το γεγονός αυτό οδήγησε σε συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες για τη συντέλεσή του είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη παράδοση των αντίστοιχων εργοταξιακών χώρων στον ανάδοχο. Ανάλογη καθυστέρηση υπήρξε και στην περίπτωση του σταθμού Παπάφη, μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές της διοίκησης του ιδρύματος.

Εκτοξεύτηκε η δαπάνη αρχαιολογικών εργασιών

Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ακόμη ότι η δαπάνη των αρχαιολογικών εργασιών, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε υποεκτιμηθεί, καθώς το κονδύλι ανερχόταν σε μόλις 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 88 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Πολιτισμού το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 132 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επιπλέον κονδυλίου μέσω δύο συμπληρωματικών συμβάσεων. Η πρώτη, ύψους 41,8 εκατ. ευρώ, υπήρξε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση στην Ελλάδα που αφορά αποκλειστικές αρχαιολογικές εργασίες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη, ύψους 25 εκατ. ευρώ, «έχει εγκριθεί και αναμένεται να υπογραφεί από τον ανάδοχο εφόσον εκδηλώσει την πρόθεση να συνεχίσει τις εργασίες» σημειώνει η Αττικό Μετρό.

 

No comments yet.