Εντείνεται η νομική διαμάχη για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Dec 5th, 2014

Καθημερινή, 05.12.2014

Μία ημέρα μετά την απόφαση της διαιτησίας, η «Αττικό Μετρό» κοινοποίησε στον εργολάβο επιστολή με την οποία του ζητεί να υποβάλει χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του έργου.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην Αττικό Μετρό και στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Μετά το αρνητικό για την Αττικό Μετρό αποτέλεσμα της διαιτησίας, ο ιδιώτης έστειλε εξώδικο και αρνήθηκε να υπογράψει νέα συμπληρωματική σύμβαση για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών, οδηγούμενος σταδιακά σε στάση εργασιών. «Επιφυλασσόμεθα να σας γνωστοποιήσουμε εγκαίρως τις προθέσεις μας ως προς το συνολικό χρονοδιάγραμμα» διαμηνύει η κοινοπραξία, εκτιμώντας ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου γέννησε γόνιμο έδαφος για την ικανοποίηση των διόλου ευκαταφρόνητων οικονομικών της αιτημάτων.

Οπως προκύπτει, η Αττικό Μετρό απέστειλε στις 14 Νοεμβρίου στην κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ, Ansaldo, Ansaldobreda, Seli, Impregilo) έγγραφο με το οποίο την καλούσε να υπογράψει στις 9 Δεκεμβρίου τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών στο έργο. Η κοινοπραξία διαμαρτυρήθηκε άμεσα (20.11.14), υποστηρίζοντας ότι με την κίνηση αυτή η Αττικό Μετρό επιχειρούσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της διαιτησίας «το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα επισύρει τη γέννηση δικαιωμάτων υπέρ του αναδόχου και αντίστοιχων υποχρεώσεων σε βάρος της Αττικό Μετρό».

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες του εργολάβου, που επανήλθε χθες δυναμικότερα. «Από την 1.12.14 και εφεξής δεν υφίσταται νόμιμο χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του έργου» αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Μ. Σίμας. Κατηγορεί την Αττικό Μετρό ότι προώθησε εν αγνοία του σχέδιο σύμβασης για τις αρχαιολογικές εργασίες και σημειώνει: «συμπληρωματικές εργασίες δημοσίου έργου νομίμως εκτελούνται μετά την έγκριση και υπογραφή σχετικής συμπληρωματικής σύμβασης μόνο εφόσον δεν έχει ακόμα εξαντληθεί η συμβατική προθεσμία περάτωσης του έργου ή η νόμιμη παράταση αυτής», αναγγέλλοντας στάση αρχαιολογικών εργασιών.

Οπως προκύπτει, μία ημέρα μετά την απόφαση της διαιτησίας, η Αττικό Μετρό κοινοποίησε στον εργολάβο επιστολή, με την οποία του ζητεί να υποβάλει χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του έργου. «Επιφυλασσόμαστε να σας γνωστοποιήσουμε εγκαίρως τις προθέσεις μας» καταλήγει η επιστολή. «Επιφυλασσόμαστε επίσης παντός νομίμου δικαιώματός μας λόγω της επέλευσης της οριακής προθεσμίας». Χθες, πάντως, η Αττικό Μετρό ζήτησε το άνοιγμα ενός από τους υπό κατασκευήν σταθμούς για το κοινό… λόγω της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των υπόγειων έργων.

Η νέα συμπληρωματική σύμβαση αφορά τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών σχεδόν σε όλα τα μέτωπα και ο προϋπολογισμός της μπορεί να φθάσει έως 25 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αρχικά υπολογισθείσα δαπάνη (15 εκατ. ), για αρχαιολογικές εργασίες έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί 33 εκατ. ευρώ από τα «απρόβλεπτα» του έργου και 41,8 εκατ. ευρώ με την πρώτη συμπληρωματική σύμβαση, που υπεγράφη το 2012.  Συνολικά, 89,9 εκατ. ευρώ.
 

No comments yet.