Γρήγορες και ρεαλιστικές λύσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης ζητούν τα επιμελητήρια

Dec 18th, 2014

Capital.gr, 18.12.2014

Να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε το έργο να προχωρήσει άμεσα, ζήτησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εφ΄ όλης της ύλης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε μάλιστα λόγο για "εγκλήματα του δήμου", σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Οι δηλώσεις του κ.Παπαδόπουλου έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση τής ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ότι η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου αποφάσισε να προχωρήσει σε αίτηση διάλυσης της σύμβασής της, μετά και την έκδοση της σχετικής απόφασης του αρμόδιου Διαιτητικού Δικαστηρίου, που της δίνει το δικαίωμα να αποχωρήσει χωρίς επιπτώσεις.

"Το έργο αυτό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από χρόνια, το 2012 συγκεκριμένα, και φτάσαμε στο 2015. Προφανώς, η αποχώρηση του αναδόχου δεν βοηθά. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα του αναδόχου συναινετικά. ΄Εγιναν λάθη που δεν διορθώνονται από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τον ανάδοχο και άλλους παράγοντες, που δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα, με αποτέλεσμα ένα έργο, που τόση ανάγκη έχει η πόλη, να έχει τελματώσει", υπογράμμισε ο κ.Παπαδόπουλος, ενώ ερωτηθείς τι εννοεί "ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει εγκλήματα σε αυτό το κομμάτι", απάντησε "με το να μην αφήσει να προχωρήσει το έργο τον σταθμό Βενιζέλου".

Ρεαλιστικές λύσεις ζητούν οι επαγγελματίες

Στο μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, επισημαίνεται ότι, "δυστυχώς τα χειρότερα σενάρια για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνονται". Όπως λέει, στον ορίζοντα υπάρχουν πολύμηνες έως πολύχρονες καθυστερήσεις ενός έργου, που σχεδιάστηκε για να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα της Θεσσαλονίκης και εξελίσσεται σε εφιάλτη.

΄Ήδη οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση του μετρό δεν μπορεί να γίνει πριν το 2018, όταν η αρχική ημερομηνία ήταν το 2012. Επίσης, δεδομένη θεωρείται η οικονομική επιβάρυνση του έργου με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο, που τα τελευταία χρόνια έχει άδεια ταμεία. Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί άφωνη αυτό το ρεσιτάλ σπατάλης και ανευθυνότητας, που είναι πιθανό να ενταθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων και δηλώνει ότι δεν θα μείνει άπραγη. Τα τελευταία χρόνια -από το 2006 που ξεκίνησαν τα έργα του Μετρό- οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι άνθρωποι της αγοράς του κέντρου πληρώνουν βαρύ τίμημα. Είναι αδιανόητο αυτές οι θυσίες να πάνε χαμένες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τον έλεγχο της αίτησης για διάλυση της σύμβασης από την ανάδοχο κοινοπραξία (AIASA: ΑΕΓΕΚ- Impregilo – Ansaldo – Seli – Ansaldobreda), η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία δεκαπενθημέρου, "με γνώμονα όπως πάντα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments yet.