Βγήκαν ξανά τα μαχαίρια για τον σταθμό Βενιζέλου

Jul 29th, 2019

Έθνος, 22.07.2019

Του Τίμου Φακαλή

Αίνιγμα αποτελεί η στάση της νέας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

Ξαναφουντώνει η σύγκρουση γύρω από την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου και τη διατήρηση ή μη in situ της λιθόστρωτης λεωφόρου Decumanus Maximus στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εν αναμονή και των αποφάσεων του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την επιλογή του επικεφαλής της Αττικό Μετρό που θα αναλάβει να «τρέξει» τη συνέχιση του πολύπαθου έργου.

Τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων που έχουν εντοπιστεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι συντομότερη και οικονομικότερη, έβαλε ξανά στο τραπέζι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανάβοντας φωτιές. «Νιώθω δικαιωμένος γιατί από το 2013 είχα προειδοποιήσει πως η μέθοδος που επιλέχθηκε ήταν δαπανηρή και χρονοβόρα. Ελπίζω έστω την ύστατη στιγμή τα πράγματα να κινηθούν διαφορετικά» δήλωσε ο κ. Ζέρβας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τη σκυτάλη πήρε τη Δευτέρα (22/7) ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ νέου υπέρ της απόσπασης, κάνοντας λόγο ότι η μοναδική λύση για να προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού είναι να υπάρξει προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος, «η περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, δυστυχώς, αποδεικνύει πόσο οι ιδεοληψίες και η επικοινωνία μπορούν να οδηγήσουν σε αξεπέραστα προβλήματα ένα έργο και να κρατήσουν σε “ομηρεία” το κέντρο μίας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι «ακόμη και σήμερα να ξεκινούσε η ουσιαστική κατασκευή του σταθμού, με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αττικό Μετρό (χωρίς δηλαδή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων), θα απαιτείτο μία περίοδος τουλάχιστον επιπλέον πέντε χρόνων για την ολοκλήρωσή του και η λειτουργία όλου του μετρό θα έπρεπε να σταματήσει για έναν χρόνο».
Η μεταβλητή Μενδώνη

Στο σενάριο της απόσπασης ή μη των αρχαίων της Βενιζέλου πρέπει να προστεθεί και η μεταβλητή «Μενδώνη». Η νέα υπουργός Πολιτισμού και μακροβιότερη γενική γραμματέας του συγκεκριμένου υπουργείου είχε υποστηρίξει στο παρελθόν τη λύση της συνολικής απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει ποια στάση θα κρατήσει από δω και στο εξής.
Τι απαντά ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος

Βέβαιος ότι ο σταθμός Βενιζέλου θα λειτουργήσει τέλος του 2023 εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στο ethnos.gr και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλήρεις μελέτες για την κατασκευή του.

«Η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης είναι μια λύση που θα καθυστερήσει  την παράδοση του σταθμού κατά 4 έτη πέραν του 2023 οπότε και προβλέπεται να παραδοθεί ο σταθμός σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα. Μόνο ένας τρελός θα σκεφτόταν την πιθανότητα απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. Είναι μία λύση που κοστίζει σε έξτρα χρόνο και χρήμα» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Μυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν αποφασισθεί να ακολουθηθεί η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων θα απαιτηθεί αρχικά η έγκριση νέων τεχνικών αδειών από το ΚΑΣ. Αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει αποκαθήλωση-ξήλωμα της άμμου η οποία έχει καταχώσει τα ευρήματα. Αρκετός χρόνος θα απαιτηθεί σύμφωνα με τον ίδιο για την εκπόνηση μελέτης για την απόσπαση των ευρημάτων αλλά και για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών.

Το πιο χρονοβόρο ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι αρχαιολογικές ανασκαφές που θα απαιτηθούν μετά την απόσπαση του Decumanus Maximus σε μία έκταση 2 στρεμμάτων και βάθος 4 μέτρων, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για  νέα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

No comments yet.