Αξιοθέατο το… μετρό Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Dec 4th, 2014

Καρφίτσα, 04.12.2014

Της Έλενας Κραβασίλη- Φωτορεπορτάζ: Σάββας Αυγητίδης

Μπορεί τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης να «κόλλησαν» μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπου ο εργολάβος έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει καθώς δικαιώθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο, ωστόσο οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον ημιτελή σταθμό του έργου στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που άνοιξε για το κοινό στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Μετρό και των εργαζομένων στα υπόγεια έργα.

Αρκετοί ήταν οι Θεσσαλονικείς που έσπευσαν στο σταθμό για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες του πολύπαθου έργου, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που όπως λένε, ο χρόνος θα τους… προλάβει και δε θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μετρό να λειτουργεί.

Ένα όνειρο ζωής

Για τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις μιλούν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως… δε θα προλάβουν να το δουν. Ο Αχιλλέας Τζίκας είναι 79 χρόνων. Όπως λέει, «εγώ αποκλείεται να προλάβω να δω το μετρό. Ευελπιστώ να είναι έτοιμο για να το δουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου».

Ο Κωνσταντίνος Γκατζούλης έχει την ελπίδα πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και μέχρι το 2018, οι συρμοί θα λειτουργούν. «Θέλω να πιστεύω πως θα είναι έτοιμο μέχρι το 2018. Πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη μετρό. Μία ζωή το περιμένουμε. Εγώ πίστευα ότι μέχρι τώρα θα μετακινούμουν με το μέτρο και σήμερα είμαστε ακόμη στα “μπετά”. Ακούμε για ένα σωρό ανέσεις που θα έχει το μετρό και δεν τις βλέπουμε! Λέω στον εγγονό μου για το μετρό αλλά δεν ξέρω αν θα το προλάβω να ανεβούμε παρέα στο βαγόνι έτσι όπως πάνε τα πράγματα», λέει ο κ. Γκατζούλης.

Ο Χαράλαμπος Γκαντάς είναι όπως λέει «παιδί του κέντρου» και στα 80 του χρόνια περιμένει κάποια στιγμή να μπορέσει να μετακινηθεί με το μετρό. «Είναι απαράδεκτες αυτές οι καθυστερήσεις. Οι επαγγελματίες έχουν δεινοπαθήσει τόσα χρόνια που γίνονται τα έργα και εν έτη 2014 μία πόλη σαν τη δική μας, ακόμη δεν έχει μετρό, ενώ στην Αθήνα ολοένα φτιάχνουν νέους σταθμούς. Το 2018 που λένε ότι θα γίνει το μετρό… δε θα ζούμε εμείς».

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτό το έργο ήταν να τελειώσει το 2012, το 2014 και δυστυχώς πάμε για το 2018 και… βλέπουμε. Αυτό είναι ένα έργο πνοής για τους Θεσσαλονικείς, δε μπορώ να καταλάβω γιατί το καθυστερούν! Εγώ είμαι 83 χρονών, πόσο ακόμα θα ζήσει για να προλάβω να δω το μετρό. Είναι ντροπή να καθυστερούν τόσα χρόνια», λέει ο 83χρονος Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης είναι 70 χρονών. Είναι πεπεισμένος πως το μετρό θα είναι έτοιμο… το 3018! «Αναρωτιέμαι αν όταν θα ζουν τα δισέγγονα μου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα! Έχουμε φτάσει 2014 και ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης του έργου».

Η Χριστίνα Φιλίππου είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει, ελπίζει το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα. «Θα διευκολύνει πάρα πολύ τη ζωή των πολιτών και θα δώσει νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται, θα περάσουν κι άλλα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο».

«Περίμενα να έχει προχωρήσει μεγαλύτερο μέρος το έργου. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μου και περιμένω πως και πώς να ολοκληρωθεί. Να βελτιωθεί η ζωή μας και να μπορέσουν επιτέλους να ανασάνουν οι καταστηματάρχες του κέντρου από τις λαμαρίνες», λέει η φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Θεοδώρα Τσερπέ.

«Να συνεχίσει το έργο με νομιμότητα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας, τόνισε ότι, «τα έργα όπως βλέπετε συνεχίζονται. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί το έργο, οπωσδήποτε όμως κάτω από νόμιμες διαδικασίες. Πρόκειται για δημόσιο χρήμα και όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση του. Εμείς συνεχίζουμε το έργο και πιστεύουμε πως οι διαφορές με την ανάδοχο κοινοπραξία ήταν οικονομικού περιεχομένου, έχουμε προχωρήσει στις διαιτησίες που θα αποφασίσουν επ” αυτού κι εμείς θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως πρέπει να συνεχιστούνε τα έργα και οπωσδήποτε οι διαφορές  να λυθούν εκεί που έχουμε συναποφασίσει προ πολλού. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θέλει τη συνέχιση του έργου αλλά με νομιμότητα».

«Το πρόβλημα θα λυθεί»

Ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλους, υπογράμισε ότι  «Παραλάβαμε πριν από 2,5 χρόνια ένα έργο πολύπαθο το οποίο ήταν σταματημένο. Σήμερα είναι ένα έργο το οποίο εκτελείται όχι όμως με τις ταχύτητες που θέλουμε εμείς και οι Θεσσαλονικείς. Λύνουμε τα προβλήματα συνεχώς, θα λύσουμε και το πρόβλημα που έχει προκύψει με την οριακή προθεσμία. Δε συμφέρει όχι μόνο την πόλη, όχι μόνο την πολιτεία αλλά και την ανάδοχο κοινοπραξία να σταματήσει το έργο. Πιστεύουμε ότι είναι ένα έργα που θα συνεχίσει να εκτελείται με ταχύτερους ρυθμούς».

No comments yet.