Νέες αποφάσεις της διαιτησίας υπέρ του αναδόχου
Euro2day.gr, 16.03.2015
Του Φώτη Κόλια
Υπέρ την κατασκευαστικής κοινοπραξίας υπό την ΑΕΓΕΚ είναι 14 αποφάσεις της διαιτησίας που αφορούν μεν μικρά ποσά αποζημίωσης, αλλά είναι ενδεικτικές του κλίματος. Τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών περιμένουν στο μετρό Θεσσαλονίκης.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες αποφάσεις της διαιτησίας υπέρ του αναδόχου
Συνεχίζεται το σήριαλ με τη διαιτησία για το μετρό Θεσσαλονίκης καθώς εκδόθηκαν 14 αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν την ανάδοχο κοινοπραξία υπό την ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ 0,00%. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν μικρά ποσά αποζημιώσεων, αλλά θεωρούνται ενδεικτικές του κλίματος. Υπενθυμίζεται πως η διαιτησία, στην οποία έχουν προσφύγει τόσο η Αττικό Μετρό (διαχειρίζεται το βαλτωμένο έργο), όσο και η κατασκευαστική κοινοπραξία έχει εκδώσει αρκετές αποφάσεις μέχρι σήμερα, με το όφελος να γέρνει προς την πλευρά των εργολάβων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 14 αποφάσεις εκδικάζουν στην κοινοπραξία ποσό περί τα 480.000 ευρώ, ενώ διεκδικούσε περί τα 1,95 εκατ. ευρώ.
Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση του έργου (που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αλλά σήμερα είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί ενώ οι ολοκληρωμένες εργασίες δεν ξεπερνούν το 30%) αναμένουν τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό. Υποστηρίζουν πως για να προχωρήσει το έργο απαιτούνται πολιτικές και άλλες αποφάσεις, παράλληλα με τη διαιτησία.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και η διοίκηση της Αττικό Μετρό θα αποφανθούν, για παράδειγμα, με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η συνεργασία με την υφιστάμενη κοινοπραξία ή αν θα προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό. Τυχόν επαναπροκήρυξη μπορεί να έχει οφέλη, αφού οι μελέτες είναι πιο «ώριμες», αλλά εγκυμονεί κινδύνους νέων καθυστερήσεων, κλπ.
Η δεύτερη εναλλακτική λύση, δηλαδή η παραμονή του εργολάβου στο έργο πρέπει να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι κατασκευαστές ώστε να μην "κρύβονται" πίσω από τη διαιτησία η οποία πιθανώς θα διαρκέσει χρόνια. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που εκδικάζονται σταδιακά από τη διαιτησία, αγγίζουν εξάλλουν τις 700! Οσοι ασχολούνται με το πολυετές σήριαλ πιστεύουν πως χρειάζεται ειλικρινής διάλογος τόσο με τους εργολάβους, όσο και με τις τοπικές αρχές (από την Περιφέρεια μέχρι τη δημοτική αρχή) ώστε να τεθεί το έργο σε νέες, υγιείς βάσεις.
Η κοινοπραξία υπό την ΑΕΓΕΚ έχει ζητήσει να αποχωρήσει από το έργο, ενώ η διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν κατάφερε να βγάλει το μετρό Θεσσαλονίκης από την κινούμενη άμμο των τελευταίων ετών, εξαιτίας της απουσίας πολιτικής κάλυψης από σειρά υπουργών Υποδομών, αλλά και του αρνητικού ρόλου που έπαιξαν πολλές φορές οι τοπικές αρχές.